sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Kuukauden ikebana: Tsuru - kurki

Materiaalit: harsokukka (kukintoja ja varsia) ja origami-kurkia

Maljakko: 2 sogetsu-maljakkoa
____________________________

Tsuru - kurki
Asetelmaan on taiteltu paperista 5 valkoista kurkea. Kurki symboloi kunnioitusta ja uskollisuutta sekä onnea ja pitkää ikää. Japanissa uskotaan myös siihen, että taittelemalla 1000 kurkea, voi toivoa melkein mitä vain.

Tämän uskomuksen innoittamana Sadako Sasaki, 12-vuotias pikku tyttö, aloitti kurkien taittelun sairastuttuaan leukemiaan Hiroshimaan (6.8.1945) pudotetun atomipommin seurauksena. Sadakon tarkoitus oli taitella 1000 kurkea, jotta hän voisi toivoa parantumista. Toive parantumisesta vaihtui taittelun aikana toiveeseen ikuisesta rauhasta. Hän ennätti taitella 644 kurkea ennen kuin kuoli 25.10.1955. Sadakon luokkakaverit taittelivat loput 356 kurkea, jotta täysi tuhat tulisi valmiiksi.

Kertomus Sadakon kohtalosta ja 1000 kurjesta levisi ympäri maata ja nuorten keräämien varojen turvin Sadakon ja kaikkien atomipommin seurauksena kuolleiden muistoksi pystytettiin patsas Hiroshiman Peace Parkiin 1958. Edelleenkin puistoon tuodaan/lähetetään 1000 kurjen leitä ympäri maailmaa.

Patsas esittää Sadakoa , jonka ylös ojennetuilla käsillä lepää taiteltu kurki - nyt rauhan symbolina.

This is our cry.
This is our prayer.
Peace in the world.

www.hiroshima-is.ac.jp/index.php?id=64
www.city.hiroshima.jp/shimin/heiwa/crane.html
__________
Tammikuun ikebanaosiossa oli vanha linkki ikebanayhdistyksen sivuille, joten tässä uusi linkki

1 kommentti:

  1. Helmikuun sanotaan tulevan siitä, kun pakkanen kiristyy suojasään jälkeen, ja puiden oksille muodostuu jäähelmiä. - HS 2.2.09
    Asetelmassa on saavutettu sama vaikutus.

    VastaaPoista