lauantai 14. helmikuuta 2009

Ume

Helmikuu on umen eli japanin luumun / japanin aprikoosin ( Prunus mume) kuukausi. Umen kukinta-aika on helmi-maaliskuu ja silloin vietetäänkin puistoissa ja temppeleissä lukuisia juhlia eli ume matsureja. Ume on myös 3.3. vietettävän tyttöjenpäivän kukka (tyttöjenpäivästä lisää maaliskuun blogissa).
Kuten kirsikastakin umesta on monia erilaisia variaatioita. Kukka on useimmiten 5 terälehtinen ja väri vaihtuu valkoisesta vaaleanpunaisen kautta tumman punaiseen. Useamman kuin 5 terälehden kukinnoista käytetään nimeä yae-ume ja riippuoksaisista nimeä shidare-ume. Päinvastoin kuin kirsikalla niin umen kukilla on huumaava tuoksu. Umen hedelmä on maultaan karvaampi kuin länsimainen luumu tai aprikoosi. Hedelmää on käsiteltävä monin eri tavoin ennen syömistä. Karvaan maun takia hedelmä sopii hyvin esim. pikkelssiin ja mausteeksi, myös luumusta tehty alkoholi on suosittua Japanissa.

Ikebana asetelmissa Muromachi kaudella (1336 – 1603) umea käytettiin ensimmäisenä pääoksana eli shininä. Ume on vanhan kirjallisuuden mukaan ollut nimenomaan männyn ja pajun seuralainen. Umen oksat ovat hyvin taipuisia ja siksi se sopivat hyvin asetelmamateriaaliksi.

Luumupuun kukkia voit Tokiossa ihailla mm. Koishikawa Korakuen Gardenissa (20 erilaista luumupuuta), East Gardens of Imperial Palacen puutarhassa (Hirakawa-mon portin ympäristö) tai Hanegi Parkissa (yli 700 luumupuuta). Tokion ulkopuolisista mainittakoon mm. Kairakuen Garden Mitossa (yli 3000 luumupuuta ja 100 erilaista variaatiota).

(kuvat Tokiosta Koishikawa Korakuen Gardenista ja Imperial Palacesta kuvannut Katja ja Elizabeth Asikainen 12.2.2009)
www.japan-guide.com/e/e3034_003.html
www.japan-guide.com/e/e3018.html
www.japan-guide.com/e/e6201.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti