Materiaalit: Sumi, vihertyvä norjan angervo ja ruusu
SUMI - HIILI
Maljakko: puinen musta laakea vati ja viininpunainen sake-kuppi
SUMI - HIILI
Sumi on sekä toiminnallisuutensa että koristeellisuutensa takia noussut suosituksi materiaaliksi tämän päivän Japanissa. Puuhiilen käyttötavat laajenevat kehittyvien teknologioiden myötä.
Kiinasta puuhiilen käyttö raudan sulattajana ja talojen lämmitysmateriaalina levisi Nara -kaudella (710 - 794) Japaniin. Muromachi -kaudella (1336 - 1573) buddhisti munkki Kukai (Kobo Daishi) käytti puuhiiltä teeveden keittoon ja sen jälkeen puuhiilelle käyttötapoja on tullut lukuisia. Eri puulajeista "polttamalla" eri lämpötiloissa saadaan erilaisia hiililaatuja eri käyttötarkoituksiin. Sumia on palvottu kunnianosoituksena tulisija jumalalle Hestialle.
Japanin maaperästä 65 % on metsiä, joten Japani on suurimpia puuhiilen tuottajia ja Japani on myös edelläkävijä puuhiilen käyttötapojen kehittäjänä.
Puuhiiltä käytetään perinteisten käyttötapojen, energialähteen ja polttoaineen, lisäksi mm:
* ilman ja veden raikastamiseen
* shampoossa, saippuassa ja erilaisissa terveystuotteissa
* mineraalina pehmentämään juomia
* kasvualustana
* tarve- ja designesineissä (lautasliinarenkaat, puikkojen pidikkeet, hedelmäkorit ym.)
hiilen laatuluokituksia:
1. bincho-tan (valkoinen hiili)
2. cha-sumi (musta hiili) teeseremoniakäyttöön
3. kiku-zumi (krysanteemi hiili)
3. kiku-zumi (krysanteemi hiili)
4. bincho-tan (ubamegashi-tammi) tuottaa vähän savua ja siksi mm. ravintolakäytössä
lähde: Kateigho -julkaisu 2004
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti