keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

Värikästä kevään odotusta


Huhtikuu roudan, kirrenkuukausi on vaihtumassa toukokuuksi tuota pikaa. Sinivuokot jatkavat kukintaansa metsässä vielä jonkin aikaa. Lähimetsässä löytyy näitä roudan, kirren kukkia sekä sinisenä että aniliininpunaisena versiona mutta sinivuokkoa löytyy myös valkoisen sävyisenä.Sinivuokko eli kylmäkukka, vilukukka tai vilukka.

Krookukset ovat puutarhassa jo lakastuneet, mutta kukassa ovat vielä lumikellot, jouluruusut, kevätirikset ja idän sinililjat.Viikonloppuna oli Kauniaisissa toinen kevään ikebanakursseista ja ohjelmassa oli mm. asetelma, jossa oppilaiden piti käyttää tulevan vapun kunniaksi ilmapalloa.

Riikka Vitakosken ja Irma Kahilan vappuiloittelua Kauniaisista (kuvat Riikka Vitakoski).


Hauskaa Vappua

maanantai 20. huhtikuuta 2009

Purjeet ja Kuut

Kauniaisten Kansalaisopiston maaliskuun ikebana-viikonloppukurssilla teetätin kaksi työtä, jossa oppilaat saivat käyttöönsä samanlaiset maljakot, ensimmäisessä ns. purjeen valkoisena tai mustana ja toisessa kuumaljakon.

Ensimmäisessä työssä tarkoituksena oli löytää mahdollisimman monta erilaista käyttötapaa tuolle "purje" maljakolle kun muut materiaalit olivatkin vapaavalintaisia. Esimerkkikuvina syntyneistä ikebana-asetelmista ovat paju ja kurkkiva tulppaani, vihreät lehdet ja neilikka, elegance-neilikan nuppu ja maljakon pinnan rikkova juuri sekä mahtipontiset tähdikit.

Toisessa tehtävässä kaikki saivat käyttöönsä kuumaljakon, mutta myös käytettävä materiaali oli määrätty. Materiaaliksi valittiin kuivaa materiaalia, koska asetelman tuli kestää huoltamatta kokonainen kuukausi. Kaikille yhteinen materiaali oli kuivunut rakkolevä ja väriläisikinä käytettiin mitsumataa, kuitukangasta ja kuivattuja/värjättyjä lehtiä sekä lastua. Yksittäisistä ikebana-asetelmista syntyi näin kokonaisuus, joka asetettiin roikkumaan opiston porraskuilun kaiteelle.

Työ on nyt osa opiston kevätnäyttelyä ja näyttelyyn voi vapaasti tutustua 21. - 24.4.2009, kanslian aukioloaikoina sekä la 25.4 ja su 26.4, klo 12-16.


Lisätietoja:
www.kauniainen.fi/palvelut_ja_lomakkeet/koulutus_ja_opiskelu/kansalaisopisto/ajankohtaista

sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Fuji - wisteria

Wisteria (lat. Wisteria floribunda) Fuji, huhtikuun kukka, on köynnöskasvi, joka Japanin vuoristoseuduilla kiipeää puiden runkoja pitkin. Vahvarunkoinen köynnös saattaa kasvaa vuoristossa 10 metriä korkeaksi. Wisteria-sukuun kuuluvien köynnösten korkeus voi kuitenkin olla jopa 20 m ja ne saattavat levitä noin 10 metrin alueelle. 10 – 80 cm pitkien kukintojen väri vaihtelee sinipunaisesta, violettiin, vaaleanpunaiseen ja valkoiseen. Wisteria kukkii lehtien aukeamisen aikoihin ja vaikka se onkin huhtikuun kukka, kukinta ajoittuu aikaiseen toukokuuhun.
Japaninkielinen Fuji nimi tulee sukunimestä Fujiwara (= wisteria-pelto). Heian kaudella (794 – 1185) Fujiwaran suvulla oli erittäin suuri vaikutusvalta koko Japanissa. Tämän suvun nimen johdannaisia ovat useat myöhemmin syntyneet sukunimet kuten Fujiki, Fujimoto, Fujita jne.
Wisterian leikattu varsi on käsiteltävä aina ennen käyttöä mm. kastelemalla alkoholiin, jotta oksa ei nuutuisi. Klassisissa seika-tyylisissä asetelmissa wisteriaa käytettiin usein roikkuvassa veneen muotoisessa maljakossa. Nykyään wisteriaa on suurten asetelmien materiaali sen rungon monimuotoisuuden takia.

lauantai 11. huhtikuuta 2009

Kuukauden ikebana: Virvon varvon


Materiaalit:
Pajunkissat ja anemone

Maljakko:
Moribana-maljakkona Sogetsun puolikuu

Ikebana-asetelman teko valokuvausta varten on tosi työlästä; sen taas kerran havaitsin. Valkuva ei valehtele - eikä anna anteeksi. Kolmenkymmenen kuvan ja melkein yhtä monen korjauksen jälkeen siirryinkin yläilmoihin ja kiusallakin otin kuvan ylhäältä päin. Kumpi parempi?