sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

Fuji - wisteria

Wisteria (lat. Wisteria floribunda) Fuji, huhtikuun kukka, on köynnöskasvi, joka Japanin vuoristoseuduilla kiipeää puiden runkoja pitkin. Vahvarunkoinen köynnös saattaa kasvaa vuoristossa 10 metriä korkeaksi. Wisteria-sukuun kuuluvien köynnösten korkeus voi kuitenkin olla jopa 20 m ja ne saattavat levitä noin 10 metrin alueelle. 10 – 80 cm pitkien kukintojen väri vaihtelee sinipunaisesta, violettiin, vaaleanpunaiseen ja valkoiseen. Wisteria kukkii lehtien aukeamisen aikoihin ja vaikka se onkin huhtikuun kukka, kukinta ajoittuu aikaiseen toukokuuhun.
Japaninkielinen Fuji nimi tulee sukunimestä Fujiwara (= wisteria-pelto). Heian kaudella (794 – 1185) Fujiwaran suvulla oli erittäin suuri vaikutusvalta koko Japanissa. Tämän suvun nimen johdannaisia ovat useat myöhemmin syntyneet sukunimet kuten Fujiki, Fujimoto, Fujita jne.
Wisterian leikattu varsi on käsiteltävä aina ennen käyttöä mm. kastelemalla alkoholiin, jotta oksa ei nuutuisi. Klassisissa seika-tyylisissä asetelmissa wisteriaa käytettiin usein roikkuvassa veneen muotoisessa maljakossa. Nykyään wisteriaa on suurten asetelmien materiaali sen rungon monimuotoisuuden takia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti