Toukokuun viidentenä vietetään poikien päivää. Juhla on peräisin Kiinasta ja tuolloin oli tarkoitus rauhoittaa pahoja henkiä, kuten tehtiin myös tyttöjen päivänä (3.3). Nykyään perheet juhlivat alle kolmetoista vuotiaiden kasvamista ja kehittymistä.
Samuraivallan ajalta saakka poikien päivän juhlaan ovat kuuluneet sotilaalliset elementit kuten samuraipanssari, kypärät, miekat ja jouset, jotka sijoitetaan juhlan ajaksi tokonomaan.
17. vuosisadalta saakka juhlakoristeisiin ovat kuuluneet samurainuket ja rohkeuden symbolit, karpit. Kerrotaan nimittäin, että karppi on pystynyt uimaan koko matkan maasta taivaaseen asti ja muuttunut sitten lohikäärmeeksi. Näin karppien uskotaan kannustavan poikia rohkeuteen. Vielä tänään etenkin maaseudulla salkoihin nostetaan viides toukokuuta yksi karppi jokaista perheen poikaa kohti ja kaksi isompaa karppia symboloimaan vanhempia.
Vuodesta 1948 toukokuun viidettä on alettu viettää lasten päivänä. Nykyään voivat myös tytöt saada oman karppinsa salkoon hulmuamaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti