maanantai 4. toukokuuta 2009

Iiris - ayame

Toukokuun kukka iiris - ayamen (lat. iris) on saanut nimensä kreikkalaisen taruston sateenkaarijumalattaren mukaan. Japanissa iiristä pidetään maskuliinisena kukkana. Iiriksen lehti symboloi viisauden miekkaa, jolla voidaan halkaista oikean todellisuuden edessä oleva illuusion verho. Mielen tulee olla kirkas ja tyyni ennen kuin tätä miekkaa voi käyttää. Iiris symboloi täten isänmaanrakkautta, urhoollisuutta ja voimaa. Islamilaisissa maissa iiris symboloi uskonvapautta.
Koska iiriksen lehdet muistuttavat miekkaa kukka-asetelmissa ei koskaan saa asettaa iiriksen lehtiä siten, että ”miekan terä” on katsojaan päin. Näin tekivät vain samurait, jos taloon oli tulossa vihamies.


Japanilaisten iiristen kauneus on maailmankuulu. Maassa on viljelty iiriksiä jo noin tuhannen vuoden ja jalostustyötäkin on tehty jo satoja vuosia. Iiristen korkeus voi vaihdella 2,5 cm:stä aina 31 cm:iin ja väreisestä löytyvät lähes kaikki sateenkaaren värit. Japaninkurjenmiekalle on tyypillistä erityisen isot noin 20 cm levyiset kukat, joiden muoto on litteä. Värit vaihtelevat valkeasta vaaleanpunertavaan ja sinipunaisen eri sävyihin. Kasvi viihtyy paikalla, joka keväällä ja alkukesällä on veden peittämä ja loppukesällä kuiva. Japaninkurjenmiekkaa hieman pienemmän samettikurjenmiekan kukat ovat syvän tummanvioletinsiniset. Kasvi viihtyy matalassa vedessä ympäri vuoden. Kumpikin laji viihtyy täydessä auringon paisteessa. Japanilaisten puutarhalammikoiden iirikset ovat yleensä joko japaninkurjenmiekkoja (Iris ensata, ent. iris kaempferi/Sweet flag/hanashobu) tai sameettikurjenmiekkoja (Iris laevigata).

Puutarhoissa iirikset istutetaan mielellään perinteisen yatsuhashin eli siksak-sillan viereen. Tokiosta Meiji-shintopyhäkön puistosta löytyy erityinen iirispuutarha, jonka Meiji rakennutti keisarinnaansa varten 1800-luvun lopulla. Puutarhassa on tuhansia iiriksiä yli sadasta eri iirislajista noin puolen kilometrin pituisessa laaksossa. Iirikset muodostavat serpentiinimäisen kukkapuron.

Euroopassa iiris on ollut Firenzen symboli yli 750 vuotta ja ollut kuvattuna mm renessanssiajan Firenzen rahassa. Vuosittain toukokuun 15. palkitaan kaupungissa juhlallisin seremonioin iiris, jonka väri on lähinnä Firenzen lipun verenpunaista. Firenzen lähellä San Polossakin vietetään Iiris festivaalia toukokuun toisella viikolla. Eli jos et pääse Japaniin ihastelemaan iiriksiä niin Italian Toscanassa voit niin tehdä. Suosittelen.

Kuvassa Suomen kosteikkojen keltainen kurjenmiekka, joka muistuttaa lähinnä japanilaista iiristä.

Iirispuistot Tokiossa www.thetokyotraveler.com/tag/horikiri-shobuen/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti