maanantai 26. tammikuuta 2009

Matsu - Mänty (honka, petäjä)

Kuvassa mäntyä Sogetsu Kaikanin uuden vuoden asetelmassa (photo Katja Asikainen)

Mänty, joka on siis kukkakalenterin mukaan tammikuun kasvi, on karujen olosuhteiden ikivihreä puu, joka kestää hyvin kylmää, kuivuutta ja ravinteiden niukkuutta. Neulaset pysyvät puussa 3-5 vuotta. Suomen vanhin mänty on iältään 780 vuotta. Puuta ja sen osia on käytetty vuosien saatossa monin eri tavoin mm. nälkävuosina männyn jälsi- ja nilakerroksesta tehtiin pettujauhoja.

Talvella muun luonnon nukkuessa männyn vehreys ja rungon muodot piirtyvät valkoisia lumihankia vasten ja nämä muodot ovat kirvoittaneet niin runoilijoita kuin taiteilijoitakin.

Japanilaisille mänty symboloi pysyvyyttä ja pitkää ikää, kiinalaisille ystävyyttä.

Yksi Japanin kolmesta maisemallisesti kauneimmasta kohteesta on Ama-no-hashidate Miyazu lahdella. (Kaksi muuta ovat Miyajima Hiroshimassa ja Matsushima Miyagissa.) Ama-no-hashidate - Taivaan silta - on 3,6 kilometriä pitkä noin 8000 männyn peittämä hiekkasärkkä.
http://en.wikipedia.org/wiki/Amanohashidate

Ikebanassa käytetyimmät männyt ovat Akamatsu (Pinus densiflora) ja Kuro-matsu (Pinus Thunbergii). Siis käytetyimmät Japanissa mutta meillä Suomessa käy yhtä hyvin mänty kuin mänty, joskin kauniita linjoja löytää parhaiten rannikoiden tuulen tuivertamista tai Lapin kitukasvuisista männyistä. Ruusu maskuliinisen männyn kanssa käytettynä tuo asetelmaan tiettyä eleganssia ja herkkyyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti