lauantai 7. maaliskuuta 2009

Hina-matsuri

Sunnuntaina 8.3 vietetään kansainvälistä naistenpäivää mutta 3.3. Japanissa erityisesti pikku tytöt juhlivat sillä silloin vietettiin Hina-matsuria eli tyttöjen päivää (tai nukkejen päivää). Juhlan tarkoituksena on rukoilla perheen tytöille hyvää terveyttä ja onnellista tulevaisuutta.

Hina-matsuria on vietetty jo Edo-kaudelta (1603 – 1868) saakka. Juhlan kunniaksi otetaan esiin keisarillisten nukkien kokoelma. Nukeilla ei ole tarkoitus leikkiä vaan ne ovat arvokkaita seremoniallisia nukkeja. Nukkeja ostetaan lapselle heti syntymästä saakka, jotta koko nukkekokoelma saataisiin kasaan. Nukkekokoelma koostuu tavallisesti vähintään 15 antiikin aikaisiin silkkisiin asusteisiin puetuista nukeista. Kokoelmaan kuuluu mm. keisari, keisarinna, 2 ministeriä, kolme hovinaista ja 5 musikanttia. Nuket asetellaan punaisella verhotuille viidelle rappuselle/tasanteelle. Kuvan (photo Katja Asikainen) kokoelman hinta 2400 euroa.















Tyttöjen päivän kukka on persikka, joka symboloi onnellista avioliittoa ja naisellisia hyveitä: tyyneyttä, hellyyttä ja rauhallisuutta. Persikan kukinta ajoittuu juuri maaliskuuhun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti